Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Η αιματοβαμμένη απεργία στo χαλυβουργείο Κάρνεγκι - Ο ρόλος των Πίνκερτον

Την 6η Ιουλίου του 1892 σημειώθηκε μεγάλη απεργία στο χαλυβουργείο Κάρνεγκι της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, η οποία βάφτηκε με αίμα. Ιδιωτικοί αστυνομικοί του γραφείου Πίνκερτον ήταν η αιτία για να πέσουν νεκροί 10 διαδηλωτές άνοιξαν πυρ κατά των εργαζομένων.

Περίπου 300, πλήρως οπλισμένοι άνδρες του πρακτορείου ντετέκτιβ Πίνκερτον (φωτό), οι οποίοι...
είχαν προσληφθεί από τον μεγαλοβιομήχανο Άντριου Κάρνεγκι, κινήθηκαν κατά των απεργών και ξεκίνησαν να τους πυροβολούν. Στη συνέχεια όμως και οι εργάτες εφοδιαστηκαν με όπλα για να εκδικηθούν.
Οι ντετέκτιβ προσπάθησαν να παραδοθούν και το κατάφεραν μετά από πολλή ώρα, με πολλούς από αυτούς να είναι τραυματίες. Για την αποκατάσταση της τάξης, περίπου 8.000 μέλη της Εθνοφρουράς χρειάστηκαν να παρέμβουν.
Ο Κάρνεγκι, μετά από τα συγκλονιστικά γεγονότα μίλησε περί "δικαιώματος" των εργαζομένων να απεργούν, γεγονός, όμως που διαψεύστηκε εμπράκτως.
Ο Κάρνεγκι, ήταν γόνος φτωχής εργατικής οικογένειας, αλλά οι επενδύσεις του στο χρηματιστήριο του απέφεραν μεγάλα κεφάλαια, με τα οποία δημιούργησε επιχειρήσεις στο χώρο του χάλυβα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το γραφείο ντετέκτιβ "Πίνκερτον", ήταν το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ.
Λογότυπό του ήταν ένα ανοιχτό μάτι, ενώ το σύνθημά του αποτελούσε η φράση "Ποτέ δεν κοιμόμαστε" (από εκεί έχει προέλευση η έκφραση Private eye - κατά λέξη, ιδιωτικό μάτι - για τους ιδιωτικούς ντετέκτιβ).
Με την ισχυροποίηση των τοπικών και ομοσπονδιακών αστυνομικών δυνάμεων, ο ρόλος του πρακτορείου μετατράπηκε σε "σκοτεινό" αφού παρείχε πρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις και συνέβαλε σε αντισυνδικαλιστικές σκευωρίες.
Με την άνοδο του αμερικανικού συνδικαλιστικού κινήματος στις ΗΠΑ, η βασική λειτουργία των Πίνκερτον έγινε καθαρά αντισυνδικαλιστική: Σπάσιμο απεργιών, τρομοκρατία και προβοκάτσια σε βάρος απεργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου