Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΚΗΣ ΚΟΨΙΔΗΣ (πρώην υπεύθυνος του γραφείου τύπου ΚΚΕ):Ήμουν παρών και είδα πως πρόθεσή του ΠΑΜΕ ήταν η επίθεσή του με ρόπαλα προς το "Δεν Πληρωνω"


Νίκος Μίχος: Τι έχετε να πείτε για τα γεγονότα της Πέμπτης στο Σύνταγμα;
Μάκης Κοψίδης: Όλα ξεκινούν από μια ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχει για τις κινητοποιήσεις η ηγεσία του ΚΚΕ. Την είχε και παλιά, με το «χημείο», με τα «ΚΝΑΤ» (ΣτΣ: αναφέρεται σε βίαιες διαλύσεις καταλήψεων πανεπιστημιακών σχολών στις οποίες προχώρησε το ΚΚΕ στα τέλη της δεκαετίας του '70)... Ήθελε να περιφρουρεί τους χώρους για να μην μπαίνουν οι «ανεπιθύμητοι», άλλες αριστερές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις. Έχει, λοιπόν, ιδιοκτησιακή αντίληψη για να μπορεί να ελέγχει, να «καπελώνει» το κίνημα.
«Είναι μύθος πως έγινε σύγκρουση μεταξύ ΚΚΕ και κουκουλοφόρων. Ήμουν παρών και είδα πως πρόθεσή του ΠΑΜΕ ήταν η επίθεσή του με ρόπαλα προς το κίνημα "δεν πληρώνω" που προσπάθησε να προχωρήσει προς την περιοχή που είχε "κλείσει" το ΚΚΕ»
Το ίδιο έκανε και την προηγούμενη Πέμπτη: ο σχεδιασμός τους ήτανε στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος να μην είναι κανείς άλλος έξω από το «πανεργατικό αγωνιστικό μέτωπο» (ΠΑΜΕ). Έτσι απαγόρευαν την πρόσβαση στο πάνω μέρος της πλατείας με τα ρόπαλα κ.λπ όχι μόνο σε άλλα μπλοκ αλλά και σε απλούς περαστικούς ανθρώπους, σε όποιον δεν ανήκε στο ΠΑΜΕ.
Αυτή η ιδιοκτησιακή αντίληψη είναι επικίνδυνη και δυστυχώς μπορεί να δημιουργήσει όξυνση και βία στις τάξεις των διαδηλωτών. Κι ενώ σήμερα πρέπει όλοι οι διαδηλωτές να είναι ενωμένοι απέναντι σε αυτή την πολιτική που ασκείται, ανεξάρτητα από το κόμμα που βρίσκονται, βλέπουμε διάσπαση μεταξύ των διαδηλωτών.
Δεύτερον: είναι μύθος ότι έγινε σύγκρουση μεταξύ του ΚΚΕ και των κουκουλοφόρων. Οι κουκουλοφόροι πήγαν μετά. Ήμουν παρών και ξέρω πως πρόθεσή του ΠΑΜΕ ήταν η επίθεσή του με ρόπαλα προς το κίνημα «δεν πληρώνω» που ήτανε μπροστά και το οποίο προσπάθησε να προχωρήσει. Αυτοί φύγανε και μετά ήρθαν οι κουκουλοφόροι και έγινε ό,τι έγινε. Οι κουκουλοφόροι δηλαδή δεν επιτέθηκαν σε «απλούς διαδηλωτές».
Το πολιτικό συμπέρασμα που έχει σημασία είναι ότι αυτή η εμμονή του ΚΚΕ να περιχαρακώσει τις δυνάμεις του -συν η βίαιη αντιμετώπιση άλλων διαδηλωτών προκειμένου, προωθεί αυτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς (το «καπέλωμα») που έχει για το κίνημα, ώστε να απειλεί και να είναι κίνδυνος για περισσότερη βία και συγκρούσεις... Πρέπει αυτή η αντίληψη του ΚΚΕ να φύγει.
Σήμερα, σε οποιοδήποτε κόμμα και αν είναι ένας διαδηλωτής, οτιδήποτε και να πιστεύει πρέπει να υπάρχει μια ενότητα και μια διαδικασία αντίστασης σε συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές. Δεν είναι μόνο πολυτέλεια αυτή η στάση του ΚΚΕ, είναι παραπέρα κι επικίνδυνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βία.
ΝΜ: Όπως έγινε με το θάνατο αυτού του ανθρώπου...
ΜΚ: Ο άνθρωπος αυτός κατέρρευσε από τα πολλά χημικά... Είναι πολύ θλιβερό αυτό το γεγονός, γιατί η αστυνομία χρησιμοποιεί, αλόγιστα χημικά που έχουν απαγορευτεί από διεθνείς συμβάσεις, κι εδώ είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δημόσιας τάξης, αλλά έχει σοβαρές ευθύνες πλέον και η κυβέρνηση που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ουσίες που επανειλημμένως έχουν τονίσει -και το δικό μας το κόμμα, οι ΟΠ- ότι είναι επικίνδυνο και απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται. Και όμως τα χρησιμοποιούν... Φαίνεται για να εξαντλήσουν τα αποθέματα!
ΝΜ: Το θλιβερό αυτό συμβάν, μπορεί να έχει συνέχεια; Γιατί συνέβησαν διάφορα μετά, και στη Θεσσαλονίκη και αλλού...
ΜΚ: Στα χέρια συγκεκριμένων ηγεσιών, αυτό πιθανόν να είναι στοιχείο περαιτέρω φανατισμού…
ΝΜ: Αποσκοπούν δηλαδή σε μια «μαρτυροποίηση»;
ΜΚ: Όχι, όχι αυτό. Απλά να πηγαίνουν στις κινητοποιήσεις και να κυνηγούν ο ένας τον άλλον, υποθέτοντας ότι είναι ο υπαίτιος. Με λίγα λόγια, δηλαδή, αυτή η ιδιοκτησιακή αντίληψη του ΚΚΕ προκαλεί όλα αυτά τα πράγματα... Είναι απαράδεκτο αριστερό κόμμα, με εισαγωγικά ή χωρίς, να χρησιμοποιεί ρόπαλα, όπως παλιότερα στο «χημείο» και τα λοιπά, για να περιφρουρεί τις «δικές του» πλατείες και δρόμους και τα λοιπά. Η περιφρούρηση, που καλά κάνει και την κάνει, γίνεται και με άλλους τρόπους, όπως γινόταν παλιά από το ΚΚΕ.
ΝΜ: Πάντως την ίδια συμπεριφορά το ΠΑΜΕ. δεν έδειξε μόνο την Πέμπτη, αλλά και την Τετάρτη. Πήγε, δηλαδή, να αντικαταστήσει την αστυνομία: τα ΚΝΑΤ πήγαν να γίνουν τα ΜΑΤ...
ΜΚ: Είναι λίγο περίεργο όταν μεταξύ των διαδηλωτών και των ΜΑΤ παρεμβαίνει πάντα το ΚΚΕ. Αυτό προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά...
Σημασία έχει ότι όλα αυτά ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης που φοβάται τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων, τον πολύ κόσμο, τις μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως προχθές... Και φυσικά τρίβει τα χέρια της όταν υπάρχει διάσπαση, όταν υπάρχει βία μεταξύ των διαδηλωτών... Όλα αυτά τα αξιοποιεί η κυβέρνηση. Αυτά πρέπει να τα αναλογιστεί η κ. Παπαρήγα.
ΝΜ: 'Αρα, πώς σχολιάζετε τα σενάρια περί «βαλτών» που ακουστήκαν, και γενικότερα αλλά και από την κ. Παπαρήγα;
ΜΚ: Η κ. Παπαρήγα και η ηγεσία του ΚΚΕ επιμένει και έκανε και δύο παρεμβάσεις -μία στον ΣΚΑΪ και μία στον «'Αλτερ»- την ίδια μέρα επειδή δεν της άρεσαν αυτά που έλεγαν οι δημοσιογράφοι. Οι δημοσιογράφοι αποτύπωναν αυτό που σας είπα πριν. Την πραγματικότητα. Τι προσπαθεί δηλαδή; Να τρομοκρατήσει; Να φιμώσει τα ΜΜΕ; «902» θα τα κάνει όλα τα κανάλια; Αντί να ζητήσουν και συγγνώμη, βγαίνουν και τιμητές!
..... Γιατί προχθές το ΚΚΕ είχε ρόλο αστυνομίας! Προχθές πήρε τη δουλειά από την «ελληνική αστυνομία» (ΕΛΑΣ)! Αυτό δεν έκανε;

Κλείνοντας, ο κ. Κοψίδης έκανε μια σύγκριση του ΚΚΕ σε σχέση με άλλα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι «το μοναδικό σταλινικό κόμμα» στην Ευρώπη. Κατ' επέκταση είναι αποξενωμένο από τις ιδέες του διαφωτισμού και άρα δεν είναι αριστερό κόμμα, αλλά ολοκληρωτικό, απολυταρχικό. «Ούτε το ΚΚ Πορτογαλίας δεν είναι σταλινικό», τόνισε.
Ο Μάκης Κοψίδης είναι στέλεχος της αριστεράς, πρώην υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΚΚΕ . πηγή:http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=7283

via www.oxidiodia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου