Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Τοξικό «νεκροταφείο» στον Ωρωπό Εδώ και 20 χρόνια μεταφέρονταν στην περιοχή θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία


Τo μεγαλύτερο τοξικό «νεκροταφείο», το οποίο χρησιμοποιούσε το κύκλωμα παράνομης διακίνησης βιομηχανικών αποβλήτων, εντοπίστηκε προχτές από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, δίπλα ακριβώς στην κοίτη του Ασωπού στο Συκάμινο Ωρωπού. Οι δεκάδες τόνοι άκρως επικίνδυνων αποβλήτων που ήταν θαμμένοι σε βάθος που ξεπερνάει τα 50 μέτρα, εντοπίστηκαν σε ιδιωτική έκταση πρώην κοινοτάρχη της περιοχής και νυν μέλους του δημοτικού συμβουλίου Ωρωπού.
Το «νεκροταφείο» λειτουργούσε από το 1990. Εδώ και είκοσι χρόνια, δηλαδή, κατέληγαν εκεί τοξικά βιομηχανικά απόβλητα από τη βιομηχανική περιοχή του Ασωπού με τον εν λόγω τοπικό παράγοντα να εξασφαλίζει τεράστια έσοδα, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, σε μια περιοχή που λόγω της βιομηχανικής μόλυνσης και του εξασθενούς χρωμίου «βλέπει» τους δείκτες θανάτου από καρκίνο να αυξάνονται δραματικά. Σε μια περιοχή επίσης που διαπιστωμένα έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας σε ακτίνα 30 χλμ., εκεί δηλαδή που παράγονται αγροτικά προϊόντα που φτάνουν στα τραπέζια όλων των Ελλήνων.

Εισαγγελέας
Στην περιοχή κατέφθασε εισαγγελέας, όπως και η ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, που συντονίζει τις ενέργειες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Η ανακάλυψη του τοξικού «νεκροταφείου» είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην προσπάθεια εξάρθρωσης της μαφίας που διακινεί παράνομα τα τοξικά βιομηχανικά απόβλητα που, σύμφωνα με το νόμο, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να διαχειριστούν ή να τα στείλουν στο εξωτερικό σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας και κυρίως στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία πάντως, στις μονάδες αυτές φτάνει λιγότερο από το εν τρίτον του συνόλου των τοξικών αποβλήτων που παράγονται στις ελληνικές βιομηχανίες.

Κι αυτό συμβαίνει λόγω κόστους μιας και οι περισσότερες όπως φαίνεται βιομηχανικές μονάδες προτιμούν να τα πετάξουν τσάμπα σε χωματερές ή να τα πωλήσουν στο «κύκλωμα», το οποίο με τη σειρά του το μεταπουλά σε τρίτες εταιρείες στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, οι οποίες τα αναμειγνύουν με άλλα υλικά προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως φτηνό καύσιμο.

Κασσιανός Τζέλης http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου