Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Η ΛΑΕ και η στάση της στην Περιφέρεια Αττικής: μια πληγή που δε λέει να κλείσει

Τα γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα.

Στις 17 Δεκέμβρη ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το 2016. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό πατενταρισμένα μνημονιακό και υποταγμένο στη γραμμή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από το γεγονός πως τον ψήφισε και τον στήριξε σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η παράταξη «Αττική» του πρώην περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ Γ. Σγουρού.

 Στο σχετικό δελτίο τύπου της παράταξης Σγουρού αναφέρεται χαρακτηριστικά:....
    «…Η παράταξη “Αττική” με επικεφαλής τον Γιάννη Σγουρό ψήφισε για δεύτερη συνεχή χρονιά θετικά επί της αρχής τον προϋπολογισμό, αφού κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τους προηγούμενους…»

Συγκεκριμένα

    Ο προϋπολογισμός της Δούρου δίνει 27 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 61.028.742, δηλαδή το 45% των κονδυλίων που προορίζονται για τον Κεντρικό Τομέα Αττικής, σε δύο μεγαλοεπιχειρηματίες, το Μελισσανίδη και τον Αλαφούζο, για να κατασκευάσουν ή να ανακαινίσουν τα γήπεδά τους.

    Τα συγκεκριμένα ποσά ξεπερνούν κατά 7 εκατομμύρια ευρώ τα προϋπολογισμένα έργα που αφορούν ολόκληρη τη Δυτική Αττική.

    Διπλασιάζει τα κονδύλια για το ΧΥΤΑ Γραμματικού σε 4 εκατομμύρια ευρώ από 2 που ήταν πέρυσι.

    Είναι χειροπόδαρα δεμένος με βάση τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου στις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδας όπου έχει μεταφερθεί από τον περασμένο Μάρτη το αποθεματικό του, του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ κλπ.

    Είναι χτισμένος στη λογική που κράτησε  η Ρένα Δούρου πχ στο θέμα των απορριμμάτων με την διατήρηση των ίδιων χωροθετήσεων που προεκλογικά κατήγγειλαν (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα) και των απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες του Μπόμπολα τόσο του Αποτεφρωτήρα Φυλής όσο και του ΕΜΑΚ Φυλής που έγινε στις 22/12/15, πάλι λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Τι έλεγε πέρυσι

Πέρυσι η Ρένα Δούρου είχε ψηφίσει το σχετικό προϋπολογισμό για το 2015 που ήταν κατά 90% ίδιος με τον προϋπολογισμό του Γ. Σγουρού με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούσε από νομική σκοπιά να κάνει κάτι διαφορετικό. Και ότι θα τον αναμόρφωνε ριζικά στην πορεία.


Προφανώς κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο φετινός προϋπολογισμός είναι στα χνάρια του περυσινού που ήταν στα χνάρια των προϋπολογισμών Σγουρού, δηλαδή των υποστηρικτών των μνημονίων.


Οι «χάντρες για τους ιθαγενείς» και η ουσία

Η επίκληση ότι υπάρχουν και θετικά στον προϋπολογισμό που αφορούν πχ την ανθρωπιστική κρίση αποτελούν «χάντρες για ιθαγενείς». Ασφαλώς υπάρχουν και τέτοια στοιχεία όμως δεν είναι αυτά που χαρακτηρίζουν έναν προϋπολογισμό. Αυτά που χαρακτηρίζουν έναν προϋπολογισμό είναι καταρχήν αν στέκεται με συνέπεια ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, στον Καλλικράτη και στις τοπικές τους εφαρμογές. Αν αντιστέκεται στην παράδοση σημαντικών αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας – όπως είναι η διαχείριση απορριμμάτων – στους μεγαλοεργολάβους τύπου Μπόμπολα κα. Και βέβαια από το αν κλείνει το μάτι σε επιχειρηματίες τύπου Μελισσανίδη να μετατρέψουν τη Νέα Φιλαδέλφεια και το Άλσος της σε Μελισσανιδιστάν.


Η στάση των εκπροσώπων της ΛΑΕ

Αυτόν τον προϋπολογισμό των Δούρου-Σγουρού τον ψήφισαν οι αντιπεριφερειάρχες μέλη της ΛΑΕ Γ. Γαβρίλης (Πειραιά) Κ. Θανοπούλου (Κοινωνικής Πολιτικής) Ε. Τασούλη (Διοικητικού) Π. Αθανασιάδης (Ψηφιακής Πολιτικής) καθώς και το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δ. Δημάκος που όχι απλά παραμένουν στη «Δύναμη Ζωής» αλλά στη συγκεκριμένη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναδείχτηκαν σε πραιτωριανούς της Δούρου και στους πιο φανατικούς υπέρμαχους του εκτρώματός της.Οι υπόλοιποι τρεις σύμβουλοι της ΛΑΕ, Αννα Βασιλάκη, Φλώρα Νικολιδάκη και Μαρίνα Κούκα, εξέφρασαν δημόσια με κείμενο τη διαφωνία τους, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό και ανεξαρτητοποιήθηκαν από την παράταξη «Δύναμη Ζωής».


Αντιδράσεις στελεχών και βάσης

Όλα αυτά έγιναν ερήμην όλων των οργανώσεων της ΛΑΕ στην Αττική και του προσωρινού Πολιτικού Συμβουλίου της. Το φυσιολογικό αποτέλεσμα ήταν η αντίδραση της βάσης της ΛΑΕ, μελών και στελεχών της Γραμματείας και του προσωρινού Πολιτικού Συμβουλίου.Ενδεικτικά καταγράψαμε -μέχρι σήμερα- τη δημόσια διαφωνία:

    Της Πολιτικής Επιτροπής ΛΑΕ Παλλήνης – Γέρακα – Ανθούσας

    Του συντονιστικού της ΛΑΕ Άρτας

    Του συντονιστικού της ΛΑΕ Ν. Σμύρνης

    Ομάδας μελών της ΛΑΕ Καβάλας

    Τριών μελών της προσωρινής Γραμματείας (του Κώστα Μαρματάκη από την ΑΡΚ, του Παναγιώτη Σωτήρη από την ΑΡΑΝ και του Νίκου Γαλάνη από την Παρέμβαση).

    Της ΚΟ Ανασύνταξη

    Στελεχών όπως ο Στάθης Κουβελάκης κα

Το χειρότερο από όλα όμως ήταν η αντιμετώπιση όσων φυσιολογικά διαφώνησαν με αυτή την μεθόδευση. Δεν δημοσιεύτηκε τίποτα στην ιστοσελίδα της Λαϊκής Ενότητας ή στην ΙΣΚΡΑ. Δεν στάλθηκαν τα κείμενα στις λίστες των τοπικών επιτροπών. Δεν έγινε καμία έκτακτη σύγκλιση του προσωρινού Πολιτικού Συμβουλίου.Δημοσιεύτηκαν μόνο δύο σχετικά κείμενα στην ΙΣΚΡΑ, μαζί με ένα σχόλιο-απάντηση του Γραφείου Τύπου στην Εφημερίδα των Συντακτών, που ουσιαστικά κατηγορούν σαν προβοκάτορες όσους διαφώνησαν με τη στάση της υπερψήφισης του προϋπολογισμού Δούρου.


Προβοκάτορες όσοι κάνουν κριτική;

Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο του Δ. Μπέη στην ΙΣΚΡΑ στις 24.12.15 αναφέρεται:    «…Αλλά η επίθεση στη ΛΑ.Ε δεν προέρχεται μόνο από τις στήλες της “Αυγής”. Είναι πολλοί και διάφοροι οι συστημικοί κύκλοι, οι οποίοι αξιοποιούν τις διαφορετικές τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων που βρίσκονται στο πλευρό της ΛΑ.Ε για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, όπως αξιοποιούν και δηλώσεις στελεχών της ΛΑ.Ε γι’ αυτές τις τοποθετήσεις, προκειμένου να προκαλέσουν συνολικές αρνητικές εντυπώσεις σε βάρος της ΛΑ.Ε…».Επίσης σε άρθρο του αντιπεριφερειάρχη και μέλους της ΛΑΕ Γλυφάδας Π. Αθανασιάδη στις 31.12.15 αναφέρεται:    «...Δυστυχώς, εκεί που η συκοφάντηση και διαπόμπευση προσώπων και προσωπικοτήτων όπως και η αφοριστική προσέγγιση των έργων και των παραλείψεων της Δύναμης Ζωής γίνεται χωρίς κανένα πρόσχημα και είναι ολοφάνερα ενταγμένη σε ένα σχέδιο αποδόμησης όχι μόνο της πρακτικής αλλά και της ηθικής του Αριστερού Ρεύματος είναι από διάφορους μειοψηφικούς κύκλους εντός της ΛΑΕ...»


Σταλινικές νοοτροπίες

Τέτοιες αντιλήψεις, βγαλμένες από τα σπλάχνα του Σταλινισμού και τις χειρότερες παραδόσεις του ΚΚΕ, αποσκοπούν στο να συσκοτίσουν την ουσία και να αποτρέψουν τη διεξαγωγή μιας ανοιχτής και δημοκρατικής συζήτησης στο εσωτερικό της ΛΑΕ για το τι συνέβη, όχι στην… Άνω Κουνουπίτσα, αλλά στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας όπου ζουν 3.827.624 άνθρωποι, τη συναπαρτίζουν 66 δήμοι, παράγεται το 48% του ΑΕΠ της χώρας, κοκ.Στο άρθρο του ο Π. Αθανασιάδης κάνει και κάτι ακόμα. Υπερασπίζεται τη Δούρου και την παράταξή της και μας καλεί να παλέψουμε για να διατηρήσει τις αρχές της, διαφορετικά η ΛΑΕ θα πάθει ότι και στις εκλογές του Σεπτέμβρη:    «...Έτσι, καθήκον δικό μας αποτελεί το να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου τα αυτοδιοικητικά σχήματα στα οποία συμμετέχουμε να διατηρήσουν το προγραμματικό, πολιτικό και αξιακό πλαίσιο με το οποίο συγκροτήθηκαν όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη…

    »...Άλλωστε ενδεχόμενη υπαναχώρηση των σχημάτων αυτών από τις θέσεις και τις αρχές με τις οποίες εξελέγησαν δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστους ούτε εμάς, ανεξάρτητα από το αν θα έχουμε αποχωρήσει ή θα έχουμε παραμείνει σε αυτά όπως ανάγλυφα αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Σεπτέμβρη…».


Η ουσία

Εδώ κατά τη γνώμη μας βρίσκεται και η ουσία της συζήτησης. Τα ηγετικά στελέχη του Αριστερού Ρεύματος –που ουσιαστικά μονοπωλούν τη δημόσια έκφραση της ΛΑΕ– διστάζουν να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο με το ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης (όπως και στο Συνδικαλιστικό) όπως δίστασαν σε μια σειρά μάχες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο. Αυτό έπαιξε ρόλο, όταν τελικά έγινε η ρήξη, να μείνει η ΛΑΕ εκτός Βουλής.

Με παρόμοια στάση σε τέτοια ζητήματα η ΛΑΕ δεν πρόκειται να πάει μακριά. Γιατί δεν θα πείθει ότι είναι πραγματικά αυτό που διακηρύσσει: η μόνη συνεπής αντιμνημονιακή και ριζοσπαστική φωνή.

Τα χαμηλά ποσοστά των δύο πρώτων μετεκλογικών δημοσκοπήσεων για τη ΛΑΕ – 1.9% και 2.5% αντίστοιχα – δεν αποτελούν προϊόν «κουνημένων» δημοσκοπήσεων όπως διατείνονται κάποιοι σύντροφοι. Είναι η τωρινή εικόνα μιας κοινωνίας που εξοργίζεται και απογοητεύεται μαζικά από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κέρδισε τις εκλογές μόλις πριν από 4 μήνες, αλλά δεν πείθεται από την υπόλοιπη Αριστερά και στρέφεται στην αποχή.

Αποτελούν καμπανάκι κινδύνου για ένα εγχείρημα που αποτελεί τη μοναδική υπαρκτή και με μαζικό ακροατήριο μετωπική συμπόρευση στο χώρο της Αριστεράς.

Του Τάκη Γιαννόπουλου

xekinima.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου