Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Χρειάζεται να είσαι άνθρωπος - Μου λέτε πόσο κοστίζει η ζωή μου παρακαλώ?


Χρειάζεται να είσαι άνθρωπος

Δεν χρειάζεται να είσαι ψυχαναλυτής για να καταλάβεις ότι περικυκλώνεσαι από ψυχεδελική πραγματικότητα.

Δεν χρειάζεται να είσαι κοινωνιολόγος για να δεις ότι η τεχνητή οργάνωση και δομή εξυπηρετεί κατ’ ελάχιστο την κοινωνική σου αξιοπρέπεια.

Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι τριγυρνάς σε φαύλο κύκλο ως εξάρτημα μιας μηχανής που την ταΐζεις λίπος και σου επιστρέφει κουκούτσια. Γιατί αυτά ‘χρειάζεσαι’ για να λειτουργήσεις αφού οι αυθεντίες των αριθμών έχουν ’διαφυλάξει’ τις υπόλοιπες ανάγκες σου.

Δεν χρειάζεται να έχεις πολιτική ενημέρωση για να παραδεχτείς ότι είσαι κομπάρσος στην παράσταση του καραγκιόζη.

Δεν χρειάζεται να έχεις τη γνώση του νομικού δικαίου για να διακρίνεις την αίσθηση του δίκαιου.

Αυτού του όρου δηλαδή που πηγάζει από την αυτούσια ανθρωπιά, και την ισορροπία.

Χρειάζεται να είσαι άνθρωπος για να αντιλήφθης ότι διαβρώνεσαι χωρίς έλεος στο βωμό της καλοπέρασης κοιλαράδων.

Αναλώνεσαι… Επιβιώνεις…..

Εγκλωβίστηκες στη θρησκεία, στην εκάστοτε κοινωνική νομοτυπία, το σωστό και το λάθος για την ‘καριέρα’ , την οικογένεια σου, στα εκαστοτε δοσμένα και προσωπικά ακατέργαστα πρότυπα και αξίες και ξέχασες τι θέλεις πραγματικά.

Ξέχασες τι είσαι, και τι χρειάζεσαι, για να αναπτύξεις στο μέγιστο το προσωπικό σου δυναμικό.

Ξέχασες να αισθάνεσαι και να συναισθάνεσαι.

Είναι πιο εύκολο να σου βάλω χειροπέδες όταν είσαι μονός σου. Βλέπεις, έχουν μάθει και οι γύρω σου να μην ακούν.

Χωρίς να γίνουν αυτά τα λόγια ένα δοκίμιο φιλοσοφικής διερεύνησης ή ψυχανάλυσης, αφού εγώ δε θέλω να σε μπερδέψω με λόγια, θα σου πω αυτό -

Άσε το ένστικτο σου να λειτουργήσει για εσένα.

Μη μένεις άλλο στειρωμένος ή στειρωμένη σε μια γυάλα. Δείξε στον εαυτό σου ότι μπορείς να είσαι παραγωγικός, ενεργητικός και αυτόνομος. Δεν είσαι κανενός ο χιμπατζής ούτε στο κλουβί σου, ούτε στο σπίτι σου, ούτε στο χωράφι σου, ούτε πουθενά. Διεκδικήστε με τον διπλανό σου την ανθρωπινή υπόσταση σας.

Πόσο κοστίζει μια ζωή?

Όλοι είμαστε κάτω από τον ίδιο ουρανό, στο ίδιο χώμα με τις ίδιες ανάγκες. Όμως, υπάρχει άδικος πόνος γύρω σου σε παγκόσμια κλίμακα είτε μετρα ή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά σου.

Δεν είναι απόσπασμα της Greenpiece ή της Unisef. Και σίγουρα δεν είναι πρόσφορα εργασίας στο προφίλ της σύγχρονης μητέρα Τερέσα.

Κι αν μέχρι τώρα αυτό ήταν μια αποτύπωση πραγματικότητας σε εικόνα μπροστά στο γυαλί σου, θα είναι λίγος ο καιρός πριν να έρθει το αγκάθι αυτό στη γειτονιά σου και το κορμί σου. Ετοιμάζεται για τους κομπάρσους βλέπεις. …

Πραγματικά σκέψου, ότι αυτή τη στιγμή ότι οτιδήποτε σου ανήκει είναι και ένας λογαριασμός στη τσέπη ή στο ταχυδρομικό κουτί σου. Αν έχεις να πληρώσεις μπορείς να έχεις το φαγητό σου, το σπίτι σου, το αυτοκίνητο σου, την υγεία σου, τη ζέστη σου, τη ζωούλα σου δηλαδή.

Δεν είσαι παρά ένας κωδικός. Παραδέξου το. Χρήσιμος, αν είσαι κοινωνικά παραγωγικός, ασήμαντος, αν τύχει και δεν ‘κολλήσεις’ στη γραμμή παραγωγής. Αναλώσιμος πάντα….

Μου λέτε πόσο κοστίζει η ζωή μου παρακαλώ?

Μαργαρίτα Α. , μέλος κινήματος Δεν Πληρώνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου