Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ, ΤΟΝ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

"...Ιδιαίτερα στο νομό μας, όσον αφορά το τεράστιο ζήτημα της εξόρυξης χρυσού, στα μάτια της μεγάλης πλειοψηφίας των αγωνιζόμενων κατοίκων, είναι αρνητικός ο ρόλος  ηγετικών στελεχών της ΛΑΕ, και του ίδιου του Π. Λαφαζάνη για το πως διαχειρίστηκε ως αρμόδιος υπουργός το θέμα των Σκουριών.... "

Απόφαση ΤΕ Χαλκιδικής, 28/8
Την Παρασκευή 28/8 συνεδρίασε η ΤΕ Χαλκιδικής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, τη μετωπική πολιτική  και την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις επερχόμενες εκλογές. Μετά από πλούσια συζήτηση εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η πρόταση της ΚΣΕ καθώς και η παρακάτω απόφαση :...


Στις εκλογές της 20/9, η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με σύσσωμο το αστικό μπλοκ του "ναι"  (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) επιχειρούν τη νομιμοποίηση του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, που μετέτρεψε το μεγαλειώδες και ταξικό ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου, σε ένα νέο ταπεινωτικό μνημόνιο εξαθλίωσης και υποταγής. Για αυτό το λόγο οι εκλογές είναι κρίσιμες και η αντικαπιταλιστική αριστερά πρέπει να δώσει τη μάχη για να ηττηθούν αυτά τα κόμματα, αλλά και τα δεκανίκια τους, από τους νεοναζί της ΧΑ, μέχρι τους κάθε λογής πολιτικάντηδες που ανακαλύπτουν και ξεθάβουν τα μίντια της διαπλοκής.
Φυσικά, μπρος στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας, η απάντηση δεν μπορεί να περιορίζεται σε κοινοβουλευτικές λύσεις και διαχειριστικά πλαίσια, αλλά χρειάζεται μια μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση, μια νέα άνοιξη αγώνων. Μόνο ένας οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, με ένα μαχητικό κίνημα ενάντια στην υλοποίηση του 3ου μνημονίου, μπορεί να ανοίξει δρόμους ρήξης και ανατροπής, κόντρα στην απογοήτευση, την ηττοπάθεια και την ανάθεση.
Η πλατιά ενότητα των λαϊκών δυνάμεων που έδωσαν και δίνουν τη μάχη για το "Όχι μέχρι τέλους", με βάση το αναγκαίο πολιτικό πρόγραμμα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Οι τελευταίες εξελίξεις απέδειξαν περίτρανα ότι το αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι ούτε ιδεολογική εμμονή, ούτε ένα συνονθύλευμα σκόρπιων αιτημάτων. Η υλοποίηση του αποτελεί μονόδρομο για τη ρήξη με το κεφάλαιο και τους δανειστές, όρο για την επιβίωση του λαού, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος προς την χειραφέτηση και την κοινωνική απελευθέρωση.
Με βάση τα παραπάνω συμφωνούμε με την μετωπική λογική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην προηγούμενη συνδιάσκεψη και αποτυπώθηκε επικαιροποιημένη στη σημερινή συγκυρία, με το κάλεσμα στις δυνάμεις και τους αγωνιστές για τη συγκρότηση του μετώπου του "Όχι μέχρι το τέλος". Διαφωνούμε τόσο με λογικές αυτάρκειας και “επαναστατικής καθαρότητας” που δεν θέλουν κανένα μέτωπο με κανέναν, όσο και με λογικές "συμμαχία πάση θυσία" με εκπτώσεις στο πρόγραμμα και διάχυση-διάλυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ευρύτερα αντιμνημονιακά μέτωπα.
Εκτιμούμε ότι, με βάση αυτήν τη μετωπική λογική και την κρίσιμη ιστορική συγκυρία που διανύουμε, οφείλαμε να συμμετάσχουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο με την ΛΑΕ, καθώς συσπειρώνει δυνάμεις και αγωνιστές που δίνουμε μαζί τις μάχες στο μαζικό κίνημα και μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον της Αριστεράς, του κινήματος και του τόπου.  Η στάση που κρατήσαμε σαν ΑΝΤΑΡΥΣΑ ήταν συνεπής απέναντι σε όλους αυτούς που αγωνιστήκαμε μαζί ενάντια στα μνημόνια , νέα και παλιά, στο φασισμό αλλά και στα τοπικά και κοινωνικά κινήματα.
Μετά και από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με την ηγεσία της ΛΑΕ θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής :
1) Η επιμονή της ΛΑΕ, σε μια ρηχή αντιμνημονιακή ρητορική που παραπέμπει στον ΣΥΡΙΖΑ του 2012, βρίσκεται πολύ πίσω από τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τις τελευταίες εξελίξεις και έχουν κατανοήσει πλατιά τμήματα του λαού, ότι η κατάργηση των μνημονίων δεν μπορεί να γίνει παρά με ρήξη και έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, αγρότες και μικροεπαγγελματίες κατανοούν το ρόλο της ΕΕ ως μιας συμμορίας υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, η ΛΑΕ επαναλαμβάνει τις αυταπάτες που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε μνημονιακό κόμμα και δίνει περιθώριο σε νέες αυταπάτες, οτι μπορεί να υπάρξει λύση (πιθανότατα) εκτός ευρώ αλλά με τη χώρα εντός της ΕΕ.
2) Οι δημόσιες παρουσίες στελεχών της ΛΑΕ, με την απουσία οποιασδήποτε αυτοκριτικής για την στήριξη που παρείχαν μέχρι την τελευταία στιγμή στον Τσίπρα, η παντελής έλλειψη δημοκρατικής συγκρότησης, καθώς και ο προσωποκεντρικός χαρακτήρας αυτού του μορφώματος, υπονομεύουν τις δυνατότητες ισότιμης συνεργασίας και απειλούν να θέσουν την αντικαπιταλιστική αριστερά σε ρόλο ουράς και κομπάρσου του εγχειρήματος.
3) Ιδιαίτερα στο νομό μας, όσον αφορά το τεράστιο ζήτημα της εξόρυξης χρυσού, στα μάτια της μεγάλης πλειοψηφίας των αγωνιζόμενων κατοίκων, είναι αρνητικός ο ρόλος  ηγετικών στελεχών της ΛΑΕ, και του ίδιου του Π. Λαφαζάνη για το πως διαχειρίστηκε ως αρμόδιος υπουργός το θέμα των Σκουριών. Η τακτική της επανεξέτασης των αδειών, της συμμόρφωσης της Ελντοραντο με τη “νομιμότητα” και οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που προώθησε σύσσωμη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί της αναγκαίας πολιτικής λύσης,  έδωσαν τη δυνατότητα στην εταιρεία να επιταχύνει τα έργα , να προχωρήσει την καταστροφή του βουνού, να οξύνει τον τοπικό εμφύλιο και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η προεκλογική αναστολή εργασιών του Σκουρλέτη δεν πείθει κανένα και η ηγεσία της ΛΑΕ είναι συνυπεύθυνη για όλα αυτά.
Με βάση όλα αυτά εκτιμούμε ότι δεν  υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εκλογική συνεργασία με την ΛΑΕ.
Πιστεύουμε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει  να δώσει ενιαία και αυτοτελώς τη μάχη των εκλογών μαζί με τις δυνάμεις της πολιτικής συνεργασίας, στη βάση της κοινής ανακοίνωσης των οργανώσεων της 11/8.
Ταυτόχρονα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ενιαιομετωπική λογική να συνεχίσει την προσπάθεια για την κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων στο μαζικό κίνημα, από την αντικαπιταλιστική αριστερά , τους ανένταχτους αγωνιστές και τον πολιτικοποιημένο αντιεξουσιαστικό χώρο μέχρι το ΚΚΕ , τη ΛΑΕ και τις δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την συγκρότηση του μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος του "Όχι μέχρι τέλους" σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε χώρο εργασίας.
Σαν ΤΕ Χαλκιδικής δηλώνουμε ότι θα σεβαστούμε κάθε απόφαση που θα παρθεί από τις δημοκρατικές διαδικασίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και καλούμε κάθε σύντροφο και κάθε οργάνωση του μετώπου μας, να δώσουμε τη μάχη ενωμένοι, για την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΤΕ Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου