Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ


ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Εγινε με μεγαλη επιτυχία στα γραφεία της κοινότητας στην Τραγάνα Φθιώτιδας, την Πέμπτη 29-4-2010, το απόγευμα, συνδιάσκεψη για τα διόδια. Παρεβρέθηκαν μέλη τπου Πανελλαδικού συντονιστικού ενάντια στα διόδια, απο την Τραγάνα, τον Βόλο, την Βορειοανατολική Αττική (Αφίδνες). Επίσης κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου Τραγάνας, μέλος του δημοτικού συμβουλίου Αταλάντης, εκπρόσωποι κινήσεων σπό όλο τον νομό Φθιώτιδας, σπό τον Μώλο , όπου εγκαθίστανται νέα διόδια καθώς και αντιπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα κατοίκων, πολιτών και εργαζόμενων ενάντια στα διόδια, της Πρωτοβουλίας Βορείων προαστίων, της Πρωτοβουλίας «Ελεύθεροι δρόμοι- Ελεύθεροι χώροι» Δυτικής Αττικής, μέλη κινημάτων πόλης κλπ.
Θέμα της συνδιάσκεψης ήταν Η ανάπτυξη της πάλης ενάντια στα διόδια σε πανελλαδικό επίπεδο. Μεταφέρθηκαν πολύτιμες εμπειρίες από όλους τους συμμετέχοντες καθώς και γόνιμες προτάσεις δράσης. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

"Το κίνημα των διοδίων" πονοκεφαλιάζει τις τράπεζες

axiaplus
"Το κίνημα των διοδίων" πονοκεφαλιάζει τις τράπεζες
Το "ναυάγιο" δε στη Ρουμανία έρχεται να αναδείξει, αλλά και να επιβεβαιώσει, όσα κατά καιρούς έχουμε αναφέρει από τούτη τη στήλη περί του διάχυτου προβληματισμού και της έντονης επιφυλακτικότητας που επικρατούν στα τραπεζικά στελέχη σχετικά με τη χρηματοδότηση ακόμα και τέτοιων συμβάσεων. Προβληματισμός που βέβαια μεταφέρεται και στους κατασκευαστικούς ομίλους που αναζητούν συνολικά κεφάλαια κάμποσων δισ. ευρώ. Το "κίνημα κατά των διοδίων" μάλιστα, όπως αυτό εκφράζεται εδώ και πολλούς μήνες μέσα από τον ξεσηκωμό των τοπικών κοινωνιών απέναντι στις τοποθετήσεις ολοένα και περισσότερων σταθμών διοδίων σχεδόν σε όλο το μήκος του εθνικού οδικού δικτύου, αντιδράσεις που έχουν φθάσει ακόμα και στην κατάληψη σταθμών και σε ελεύθερη διέλευση οδηγών, άρα και σε χαμένα έσοδα για τους εργολάβους, ενισχύει την ανησυχία των τραπεζών. Που βλέπουν να διακυβεύονται τα χρηματοοικονομικά σκέλη των συμβάσεων, παρά τα αυξημένα διόδια που χάρισε ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιάς, δίχως μάλιστα να τηρούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις από πλευράς των κοινοπραξιών.

Κρατάνε ομήρους…

Αυτός ο προβληματισμός, όπως αναφέραμε, περνάει και στους κατασκευαστές που σταδιακά αισθάνονται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις στα μεγέθη τους. Με συνέπεια να οδηγούνται ακόμα και σε σπασμωδικές κινήσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν μάλιστα και το πρωτοφανές επεισόδιο που έγινε την Κυριακή του Πάσχα στον σταθμό των διοδίων της Ελευσίνας. Υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας κράτησε όμηρο για πάνω από μία ώρα οδηγό που αρνήθηκε να πληρώσει το αντίτιμο των διοδίων, μέχρι να φθάσει η Τροχαία, όταν κατά κανόνα σε τέτοιες περιπτώσεις ο αρμόδιος υπάλληλος καταγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και ακολουθεί διαδικασία δικαστικής δίωξης σε βάρος του οδηγού!